Informatika

Különleges jelek beszúrása

2020. március 31. 12:43 - tmariann

 

Különleges karakterek, szimbólumok

A betűkön, számokon és a szokásos írásjeleken kívül még nagyon sok karakter használható. Vannak, amelyek a billentyűzeten megtalálhatóak. A többi különleges jelet pedig a szövegszerkesztő beszúrás menüjén keresztül tudjuk beilleszteni a szövegbe.

Különleges karakterek a billentyűzeten

A Shift és az AltGr gombok segítségével a billentyűzetről nagyon sok különleges jelet érhetünk el.

Pl. Shift: ’ „ + ! % / = ( ) ? : _ stb.

AltGr @ ~ ` $ [ ] & # > < { } ; * stb.

Szimbólumok

Azokat a karaktereket, amelyeket a billentyűzetről közvetlenül nem tudunk beírni, szimbólumnak nevezzük. Ezeket külön karakterkészletben gyűjtötték össze. Pl. 

A szövegszerkesztő programokban általában a Beszúrás\Szimbólum menü alatt érhetőek el.

 

Repülő ékezetek

Ha a billentyűzeten nem találjuk meg a magyar ékezetes betűket, akkor bevihetjük ún. repülő ékezetek segítségével. Pl. hosszú ű összerakható az u betűből és a ˝ repülő karakterből. A kettős vessző az Alt Gr és az ö betű gombok együttes lenyomásával érhető el, azonban csak akkor jelenik meg, he lenyomjuk a következő karaktert is.

Tehát:  +  majd az  eredménye ű

Feladatok

Készítsétek el az alábbi feladatokat. Minden feladat ugyanabba a dokumentumba kerüljön. Mentsétek el a fájlt „különleges jelek” néven és töltsétek fel a classroomba!

Szólj hozzá!
Címkék: távoktatás 6.

A bejegyzés trackback címe:

https://annairam00.blog.hu/api/trackback/id/tr915576358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása