Informatika

Blog készítés

2020. április 27. 17:48 - tmariann

Blog.hu

Mi az a blog?

Mi az a blog?

A blog egy internetes napló, vagy újság, ami általában egy webhelyen részét képezi, vagy saját webhely. A blogok tartalmait általában bejegyzések, azok tartalmait pedig szövegek, képek, videók, hanganyagok, és egyéb tartalmak alkotják. A „blog” szó a „weblog”, tehát „webes napló” rövidítéséből jött létre.

 

Egy blog lehet nyilvános, vagy privát is – ez utóbbi esetben a blog tulajdonosa (vagy tulajdonosai) szabja meg, hogy kik férhetnek hozzá a bloghoz. Ha egy blog nyilvános, akkor ugyan úgy bárki látogathatja, mint egy sima webhelyet, és hivatkozásokon, vagy könyvjelzőkön keresztül lehet elérni, illetve természetesen az URL begépelésével a böngésző URL sávjába.

 

A blogok lehetnek személyesek vagy üzleti jellegűek. Az üzleti jellegű blog célja, hogy bemutassa az író szakmai kompetenciáját, személyes hangvétele révén közelebb kerüljön leendő vevőihez, partnereihez. A blog az egyik leghatékonyabb imázsépítő módszer az online marketing eszköztárában.

 

A blogok tartalmai megjelenhetnek egyetlen végtelenített (vagy lapozható) idővonalon, egymás után sorrendezve, vagy különálló bejegyzésekként, amelyekre a kezdőlap, egy kategóriaoldalról, vagy más, a blogon elhelyezett hivatkozásokról lehet eljutni. Egy blogon általában a legújabb bejegyzés kerül legfelülre, és lejjebb haladva egyre régebbi tartalmakat találunk – ez segít a látogatóknak, hogy a blogra érkezve mindig a legfrissebb bejegyzésekkel találkozzanak anélkül, hogy keresniük kéne ezeket.

 

A blog története

A blogok a fokozott számítógép-használat, és az internet korai formáinak elterjedése eredményéül jöttek létre. Mielőtt megjelent volna a világháló (World Wide Web, vagyis a WWW), a korai hálózatokon (amelyek katonasági, tudományos, oktatási intézmények között jöttek létre) kommunikáltak egymással, és építettek közösségeket. A felhasználók tartalmakat készítettek maguknak vagy más felhasználóknak, és e tartalmakat ezeken a kezdeti hálózatokon tárolták.

 

Mielőtt a blogok elterjedtek volna, ezek a közösségek gyakran kommunikáltak és osztottak meg egymással rendszeresen frissített tartalmakat különféle üzenőfelületeken. Ezeket „hírcsoportoknak” keresztelték el.

 

Az első igazi blogok csak 1994-95 környékén jöttek létre, és nyilvános naplókként funkcionáltak, amikben a felhasználók osztottak meg személyes történeteket, gondolatokat, érdekességeket, vagy éppen a velük történt (munkahelyi, tanulmányi, családi, kapcsolati) eseményekről számoltak be rajtuk. A média és a nyilvánosság csak 1996-97 környékén figyelt fel a blogokra, és kezdte el dokumentálni azok megalakulását.

 

A „blog” szó első használatának pontos dátuma vitatott. A legtöbbek szerint 1999-ben született meg a kifejezés az angol „weblog” (vagy „web log”) azaz „webes napló” kifejezés rövidítéseként.

 

Mi a különbség a blogok és a webhelyek között?

A legfontosabb különbség egy blog és egy webhely között, hogy a blog egy konkrét tartalomtípus, ami egy webhely weboldalain jelenik meg.

 

Ezt a két kifejezést gyakran összekeverik, mert sokan egymás helyettesítésére használják őket. Például amikor valaki azt mondja, hogy meglátogatta egy cég blogját, akkor gyakran úgy érti, hogy a cég webhelyén járt, és az azon elhelyezett blogot látta. Gyakran származik zavarodás abból is, hogy vannak olyan platformok is, amelyek kifejezetten blogolásra lettek kiélezve, és egy ezen létrehozott blogokat sokan egy cég valódi webhelyének tekintik.

 

A legtöbb esetben a nem blogolásra létrehozott webhelyeket ritkábban frissítik új tartalmakkal, mint a hozzájuk tartozó blogokat, vagy a blogolásra létrehozott webhelyeket. A blogok általában heti, napi, vagy ennél is sűrűbb rendszerességgel frissülhetnek.

Forrás: https://matebalazs.hu/mi-az-a-blog.html

Mi a blog.hu oldal segítségével fogjuk elkészíteni az első blogunkat.

Feladat

Nézd meg az alábbi videót! Majd regisztrálj a oldalra!

Szólj hozzá!
Címkék: Távoktatás 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://annairam00.blog.hu/api/trackback/id/tr6915644738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása